Hukuki Danışma ve Danışmanlık
Avukatlar Avukatlık Kanunu gereğince hukuki yardım sağlar ve topluma hizmet ederler. Avukatlık Kanunu gereğince Avukatların yaptığı hizmet kamu hizmetidir.
Avukatların verdiği hizmet, hukuki yardım, hukuksal yardım olarak adlandırılıp; yargı organları ve kumu kurumları önünde temsil, danışmanlık, sözleşme düzenleme, dilekçe hazırlama vb hizmetleri içerir.
Ancak son zamanlarda internet arama motorlarında “ Hukuki temsil, Avukata sor, Avukata sormak, avukata danışma, avukat danışma ücreti, hukuksal danışma, icra danışma, dava danışma, boşanma danışma, gayrimenkul davaları danışma, kamulaştırma danışma, online danışma vb” aramalar yaygınlaşmış, telefon ve web sayfamız üzerinden online olarak ya da telefonla arayarak avukatlık ofisimizden danışma talepleri artmıştır.
Bu nedenle bu yazımızda “Hukuki Danışmanlık” konusuna değineceğiz.
Avukatlık Kanunu gereğince hukuki yardım ve hukuki danışmanlık hizmeti verme hak ve yetkisi sadece avukatlara aittir. Avukatlar Hukuk Fakültelerinde hukuk eğitimi aldıktan sonra kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Baro’da stajlarını tamamlayarak mesleğe kabul edilmişlerdir.
Hukuki danışmanlık, bir hukuki meselenin doğma ihtimali nedeniyle ya da doğduktan sonra çözümü amacı ile bir avukattan bilgi almaktır. Ancak bu bilgi verme işlemi, gerektirdiği bilgi birikimi, doğabilecek sorunlar düşünüldüğünde, basit bir bilgi verme olarak değerlendirilemez. Avukat, mevcut durumu, gelecekte gerçekleşmesi muhtemel durumları, bu durumların hangi hukuki kalıp içerisinde değerlendirileceğini, hangi hukuk kurallarına tabi olacağını, var olan ve çıkabilecek sorunları tespit etmeye çalışacaktır. Hukuki danışmanlığı, danışanın hukuki sorununun tüm yönlerini anlatacak şekilde cevaplayacaktır. Danışmaya konu hukuki meselenin hangi süreçlerden geçebileceği en başından sonuna kadar izlenmesi gereken seçenekli yolların açıklanması hukuki danışmanlığın içindedir.
Hukuki sorunun doğum zamanına göre hukuki danışma türleri:
Hukuki yardım ya da danışma, hukuksal sorunun doğmasından önce (Önleyici Avukatlık, Önleyici Danışma) şeklinde ya da hukuksal sorun doğduktan sonra (Çözümcü Avukatlık) olarak hukuki meselenin doğum zamanına göre ikiye ayrılabilir. Gelişmiş tüm ülkelerde Önleyici Avukatlık, Önleyici Hukuki Danışma ön plandadır. Bu hukuki yardımda, avukat sorunların çıkmasını engelleyici önlemler alınmasını, sorun çıksa dahi çözümlerinin önceden öngörülmesini sağladığından, kişisel ve toplumsal maliyeti düşük hukuki yardımdır. Adliyelerin iş yükünün azalmasının çok önemli bir yöntemi de Önleyici Danışma ve Önleyici Avukatlıktır.
Danışma işleminin düzenine göre hukuki danışma türleri:
Hukuki danışma bir süreklilik arz ederse, bir kişi ya da kurum, şirket, tüzel kişi sürekli ve düzenli olarak danışmanlık hizmeti alırsa buna düzenli hukuki danışma demekteyiz.
Bir kişi, kurum, şirket ya da tüzel kişi bir defalığına somut bir hukuki soruna dair danışma hizmeti alırsa buna tekil danışma demekteyiz.
Avukatlık Kanunu madde 35/3 hükmü ile avukat ile çalışma zorunluluğu bulunan durumlar açıklanmaktadır. Buna göre;
- Türk Ticaret Kanunu madde 272 düzenlemesinde yer alan esas sermayenin beş katı veya daha fazlası bir esas sermayesi bulunan anonim şirketler
- Üye sayısı 100 veya üzerinde olan yapı kooperatifleri
Düzenli danışma ve hukuki yardım hizmetlerini almak üzere sözleşmeli avukat bulundurmak zorundadır.
Ancak, yasal bir zorunluluğu olmamasına rağmen, birçok şirket ya da şahıs aylık ücret karşılığında avukatlardan hukuki danışmanlık ve yardım hizmeti almaktadır.
Danışma işleminin yapıldığı yere göre danışma türleri:
Prensip itibarı ile avukatların danışmanlık hizmetlerini verdiği yer avukatlık ofisleri, avukatlık bürolarıdır.
Ancak hukuki danışmanlık hizmeti talep üzerine büro dışında da verilebilir.
Telefonla, görüntülü görüşme sistemleri ile de hukuki danışmanlık hizmeti verilebilir, ancak yeterli bilgi ve belgenin aktarılması ile ancak sağlıklı olarak yapılabilir.
Online hukuki danışmanlık, Online hukuki danışma, pandemi nedeniyle son birkaç yıldır oldukça sık talep görmektedir. Online danışma yönteminde Web sitesi üzerinden yapılan başvuru, evrak ve bilgi gönderme karşılığında avukat danışana yazılı olarak danışma hizmeti sunmaktadır. Avukatlık Büromuzun Web sitesinde danışma türleri
Danışma İşleminde avukatın danışma hizmetini sunma şekline göre danışma hizmeti:
Yazılı hukuki danışmanlık: Danışan tarafından hukuksal soruna ilişkin hukuksal görüşlerin yazılı olarak talep edilmesi halinde avukat danışmayı belirli bir süre içerisinde yazılı olarak yapacaktır. Bu danışma türünde avukat sorulan sorulara elektronik mesajlaşma sistemleri üzerinden, e-posta, posta ya da kargo ile danışanına iletmektedir.
Yazılı hukuki Mütaala: Mevcut bir hukuksal sorunun enine boyuna tüm yönleri ile incelenerek ayrıntılı ve bilimsel bir yöntemle gerçekleşebilecek tüm sonuçları da içerir şekilde yazılı olarak değerlendirilmesidir.
Sözlü Hukuki danışmanlık: Avukat ile danışanın yüz yüze geldiği, görüntülü görüşme sistemleri ya da telefonla yapılan danışma türüdür. Basit sorular ve cevaplar hukuki danışma olarak nitelendirilmez. Sözlü danışma, canlı ve anında yapılan bir danışma türüdür. Danışılan konuya göre birkaç görüşme yapılması mümkündür.
Hukuki Danışmanlık Ücretleri
Avukatlar asgari ücretin altında olmamak üzere yaptıkları her tür hukuki yardımdan ücret almak zorundadır. Bu bir yasal zorunluluktur.
Avukata sorulan sorulardan çok basit olanlar danışma sayılmayacağından ücretsiz olarak cevaplandırılabilir. Ancak, somut bir hukuki meselenin çözümüne dair ayrıntılı bilgi verilmesinin istenmesi halinde ücret alınma zorunluluğu bulunmaktadır.
Avukatlık Büromuzun deneyim ve bilgi birikimi itibari ile Adana Barosu tarafından hazırlanan ve tavsiye edilen ücret tarifesine uygun olarak hukuki yardım hizmeti verdiğinden bu tarifeye web sitemizde yer verilmiştir.
Düzenli danışmanlık hizmeti, her tür hukuki yardımı kapsayan bir sözleşmeye dayanacağından, düzenli aylık ücrete tabidir. Münferit bir hukuki problemin çözülmesine yönelik bir defaya mahsus yapılan danışma ücreti farklı bir tarifeye tabidir.
Danışma ücretleri, danışmanın sözlü, yazılı, hukuki mütaala, online, büro dışında yapılmasına göre farklı ücretlendirilmiş olup bu ücretlendirme web sitemizde yer almaktadır.